Search

Wednesday, March 5, 2014

Bumbieru un zilā siera pīrāgs

Gards un smaržīgs sāļais pīrāgs, mans uzticamais. Oriģinālrecepte šeit. Pirmo reizi šī pīrāga recepte manā variantā tika publicēta blogā "Meklējot priekus" (=mana iedvesma), liels paldies par šo iespēju!
Sastāvdaļas:
125 gr sviesta
2,5 dl miltu (1dl = 100ml)
1 ēd.kar. ūdens
Pildījumam:
3 olas
2 dl saldā krējuma 36 % tauku satura
1 dl piena
0,5 tējkar. sāls
šķipsna piparu, un vēl drusku rotāšanai
2 bumbieri
140 gr zilā siera
saujiņa ciedru riekstu (var izlaist)

Darba secība:
Sajauc sviestu ar miltiem (visātrāk ir blendera tipa dzirnaviņās), lai būtu drupačaina masa. Ieber drupačas bļodā, pieliek 1 ēd.kar. ļoti auksta ūdens un ar rokām aši sajauc mīklā. Mīklu izspiež cepamformā, lai izveidojas pamats un maliņas. Sabaksta ar dakšu, uzliek pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 30 min.
Uzsilda cepeškrāsni uz 200 C.
Sakuļ olas ar saldo krējumu, pienu, sāli un pipariem.
Uz 10 min. ieliek cepties pīrāga pamatu (vispirms noņem plēvi). Pamats cepot var drusku sarukt un tā malas - sašļukt, tas nekas.
Nomizo bumbierus un sagriež daiviņās (serdes izgriež). Uz rupjas rīves sarīvē zilo sieru.
Tad pīrāga pamatā kārto pildījumu: no sākuma kādu trešdaļu siera, tad bumbierus, tad atkal sieru.
Pārlej ar olu maisījumu, pārkaisa ciedru riekstus, un vēl skaistumam piparus, ja vēlas.
Liek cepties uz 35-40 minūtēm, uz beigām vaktēt, lai nesanāk par tumšu.
Notes:
Šis ir ļoti skaists pīrāgs, droši var taisīt groziņvakaram. Šajās bildēs pīrāgs ir pat nedaudz par tumšu. Man šī ir perfekta garšu kombinācija, un kas gan Taisītāju visvairāk var iepriecināt, ja ne tas, ka kāds lūdz šo pīrāgu uztaisīt atkal.
Vislabāk pasniegt taisīšanas dienā, jo pa nakti ledusskapī bumbieri var pamainīt krāsu (garšo gan tik pat labi).

Kad atrodu kādu recepti internetā, es ļoti bieži paskatos komentārus, jo reizēm tur var smelties labu pieredzi. Ja gribas dzirdēt dažas atsauksmes par šo pīrāgu, uzklikšķini šeit.


Vēl bumbierus ar zilo sieru? Šeit recepte bumbieru, zilā siera un lazdu riekstu salātiem.


Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!

4 comments:

  1. I missed this post too. How do I keep stumbling upon "old" posts. This is getting weird.
    Okay, that pie looks INCREDIBLE!!! I would actually like to fly to Sweden for a piece of that (and coffee with it's creator).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much! :) Yes, let's schedule that :)

      Delete
    2. translation, please?

      Delete
    3. Hi Anonymous,
      for the pie crust:
      125gr butter
      2,5dl flour (1 cup = 2,4dl)
      mix the flour and the butter in a mixer and add a bit less than a tablespoon of ice cold water. Make dough and press it into a form. Stick holes in the crust with a fork, cover and let rest in the fridge for 30min.
      Heat oven to 200 Celsius.
      For the filling:
      Beat 3 eggs with 2dl of whipping cream ("double cream") and 1 dl milk, and half a teaspoon of salt, and some pepper.
      Bake the pie crust for 10 minutes in the upper compartment of the oven.
      Peel 2 pears, core and slice them.
      Grate 140gr of blue cheese - grate on coarse, the cheese will melt anyway.
      Fill the crust with some of the cheese, then pears, then cheese. Then pour in the egg mixture.
      Sprinkle with some pine nuts.
      Add some more pepper.
      Bake in the center of oven for about 35 to 40 minutes. Watch it, you don't want the pie to get too dark. The pie in these pictures is almost too dark.
      I hope this helps.
      Do enjoy!

      Delete